Prednosti spletnih strani, ki so narejene po meri

Najlažja pot do lastne spletne strani je ta, da preprosto prenesemo brezplačno predlogo in jo namestimo na strežnik ter dopolnimo z vsebino. S tem pridobimo spletno stran, ki lahko služi zagonu spletnega posla. Seveda pa vsak preudaren podjetnik že takoj opazi, da je takšno početje obsojeno na propad – veliko bolje je investirati v spletno stran, izdelano po meri, saj ta na dolgi rok prinaša neprimerljivo boljše rezultate.

Lastnosti spletnih strani lahko primerjamo v dveh dimenzijah – ena je tista, ki se kaže obiskovalcem, torej predvsem podoba strani in prikaz vsebine, druga pa se skriva v ozadju, kjer najdemo različne rešitve za učinkovito upravljanje in spreminjanje spletne strani. Na obeh področjih je možno uporabiti katero od že pripravljenih predlog oziroma sistemov, lahko pa se odločimo za izdelavo po meri.

Edinstvena grafična podoba

Najbolj opazna prednost spletne strani, izdelane po meri, je gotovo edinstvena grafična podoba. To ni zgolj trivialna korist za ljubitelje estetsko dovršenih spletišč, temveč gre za zelo učinkovito prodajno orodje, ki lahko močno odloča o uspehu spletnega nastopa.

Z izdelavo spletne strani ali trgovine po meri, lahko do potankosti prilagajamo tudi grafično podobo. To je edina smiselna rešitev za tiste, ki bi radi videli, da njihova spletna stran odraža podobo in stil same znamke oziroma podjetja. Pri oblikovanju spletne strani na ta način ni treba sklepati nikakršnih kompromisov – izgled lahko povsem prilagodimo svojim željam, seveda pa lahko delo v veliki meri zaupamo mojstrom, ki bodo na podlagi podatkov in lastnosti podjetja in ponudbe znali pripraviti zelo posrečen dizajn spletne strani, ki se bo lepo skladal s stilom podjetja.

Vnaprej pripravljene grafične predloge se takšni prilagodljivosti ne morejo niti približati. Na voljo je le omejena zbirka predlog, pri katerih se bo treba neizogibno zadovoljiti z določenimi kompromisi. In prav v vsakem primeru je gotovo, da isto predlogo uporabljajo še mnogi drugi uporabniki – ne gre za edinstven dizajn, temveč na spletu najdemo še celo vrsto skorajda enakih spletnih strani. To seveda ni v ponos podjetju, ki da kaj tudi na izgled svoje spletne predstavitve, enakega mnenja pa bodo bržkone tudi obiskovalci.

Dovršene funkcionalnosti

Izdelava spletne strani po meri omogoča popolno prilagajanje funkcionalnosti spletišča. Tako glede podobe kot glede dejanske uporabnosti spletne strani. S tem se lahko bistveno bolj približamo svojim obiskovalcem oziroma potencialnim strankam.

Vgradnja poljubnih funkcionalnosti odpira možnost popolne optimizacije spletnega mesta. Če je cilj spletne strani prodaja, lahko različne elemente prilagodimo prav temu cilju. Enako lahko s prilagoditvijo podobe in funkcionalnosti spletne strani obiskovalce napeljemo na kontaktni obrazec in oddajo povpraševanja. Ne glede na to, kakšne cilje želimo s spletno stranjo dosegati, bo najboljše rezultate gotovo prinesla optimizirana po meri izdelana spletna stran.

Če se zadovoljimo z vnaprej pripravljeno in oblikovano spletno stranjo, bo doseganje specifičnih ciljev zelo oteženo. Predloge so namreč oblikovane tako, da pokrivajo kar se da širok spekter različnih potreb, zato imajo zgolj osnovne funkcionalnosti. Ker predloge niso posebej prilagodljive, jih je težko uporabiti za doseganje točno določenih ciljev, sprijazniti se bo treba s slabo učinkovitostjo in neprepričljivimi rezultati.

Več obiskovalcev in višje uvrstitve v spletnih iskalnikih

Zanimivo, dovršena po meri izdelana spletna stran lahko že sama po sebi na ta naslov privabi večje število obiskovalcev. Ne govorimo o privlačni grafični podobi in prepričljivi vsebini, ki zadrži obiskovalca na strani in ga prepriča v nadaljnjo uporabo. Že pred tem se dobra spletna stran zelo izkaže – je namreč optimizirana za spletne iskalnike, kar pomeni, da bo povezava do tega spletišča v rezultatih iskanj spletnih iskalnikov uvrščena višje.

Po meri izdelana spletna stran je povsem prilagojena svoji funkciji. V kodi strani ni nepotrebnih funkcionalnosti in razne druge navlake, ki obiskovalce odbija že z nalaganjem, ki terja dodaten čas. Ker so po meri izdelane spletne strani čiste in urejene, tudi spletni iskalniki hitreje in lažje prepoznajo, kakšno vsebino pravzaprav predstavljajo. Poleg tega se takšna stran nalaga hitreje, kar prinaša dodatne točke tudi med spletnimi iskalniki, ne le med neučakanimi obiskovalci. Rezultat je seveda visoka uvrstitev na seznamu rezultatov za pomembna iskanja, posledično pa si lahko obetamo bistveno večjega pritoka novih strank.

Za brezplačne in plačljive predloge, pa tudi za razne sisteme za urejanje spletnih vsebin je značilno, da prinašajo celo vrsto neuporabnih funkcionalnosti. Ciljajo namreč na širok spekter uporabnikov in morajo vsakomur nekaj ponuditi, rezultat pa je obilica nepotrebne navlake. Ta vpliva na hitrost nalaganja spletne strani ter na interpretacijo vsebine s strani spletnih iskalnikov. Seveda ima lahko še mnoge druge neželene posledice, na primer skrite podstrani, strani z nesmiselno vsebino, razne nepotrebne module, morda celo škodljive ali vsiljive povezave. Vse to ima zelo daljnosežne posledice, med drugim tudi na pridobivanje obiskovalcev preko spletnih iskalnikov. Čisto možno je, da bodo spletni iskalniki zaradi neustrezne predloge spletno stran celo izključili iz svojih rezultatov!

Potencial za rast in prilagoditve

Če izdelamo spletno stran po meri, je že v izhodišču povsem prilagojena svojemu namenu in morda tudi pripravljena na določene prilagoditve ob kasnejšem času. A tudi, če takšnih sprememb takrat še ne predvidimo, jih kasneje lahko vseeno uvedemo – po meri izdelana spletna stran je namreč povsem prilagodljiva in omogoča poljubno prilagajanje podobe in funkcionalnosti. Tako ohranja odprt potencial za rast spletne strani, na voljo pa so razne prilagoditve in spremembe, ki se morda izkažejo za koristne šele skozi leta delovanja spletne strani.

Prilagoditve in spremembe so možne tako v ospredju kot v ozadju spletne strani. Ospredje seveda označuje izgled in vsebino strani, kar opazijo tudi obiskovalci, ozadje pa sistem, ki se uporablja za upravljanje spletišča. Morda bi radi poenostavili vnašanje novih vsebin, prilagodili nakupni proces, morda celo dodali možnost spletne prodaje? Možno je dodati blog, galerijo in druge elemente spletne strani. Pravzaprav je možno v po meri izdelano spletno stran vgraditi praktično vse, kar ponuja spletna tehnologija! Verjetno ni treba posebej poudarjati, da z izbiro spletne predloge in kakšnega brezplačnega sistema za upravljanje vsebine svoj spletni posel obsodimo na stagnacijo, naposled pa na velik zaostanek za konkurenco.

Jasno je, da imajo po meri izdelane spletne strani številne prednosti. Pomanjkljivosti pa praktično nimajo – celo stroški, ki pogosto veljajo za precej visoke, se hitro poplačajo, saj gre za investicijo, ki prinaša impresivne prodajne rezultate in nove poslovne uspehe!

Avtor: Relidea