Klic k aciji – 6 najbojših praks

1. Uporabite gumbe

Klic k akciji mora vsebovati povezavo s katero pripeljete prejemnika do vaše spletne strani, spletne trgovine ali bloga podjetja. Svetujemo vam, da pri tem namesto običajnih povezav uporabite gumbe, saj beležijo kar 28 % več klikov na povezave (Click Through Rate – CTR) od običajnih povezav. Ključni lastnosti gumbov sta predvsem:

  • Velikost gumbov

Večja velikost gumbov bolj pritegne pozornost prejemnika v primerjavi z običajno povezavo. Poleg tega omogoča tudi boljšo vidljivost pri prikazu na mobilnih napravah, kot so pametni telefoni in tablice, kjer je klik zaradi relativne majhnosti prikaza sicer zelo otežen. Gumb mora biti torej dovolj velik, da lahko nanj na zaslonu na dotik tudi kliknemo s prstom.

  • Oblika gumbov

Možnost različnega oblikovanja gumbov in izbira barve, ki ju lahko prilagodimo ciljni skupini, kateri je newsletter namenjen, pripomoreta, da klic k akciji resnično izstopi iz vsebine sporočila. Gumb naj bo tudi dovolj odmaknjen od ostalega besedila, kar še dodatno poveča njegovo opaznost in spodbuja nujnost za prejemnika. Pri tem tudi ne smemo pozabiti preveriti odzivnosti in delovanja povezav.

Če govorimo o konkretnih primerih je najprimernejša barva tista, ki je za dano ozadje najbolj kontrastna. Oglejte si spodnji barvni krog in za gumb vzemite barvo, ki je na nasprotni strani od barve vašega ozadja: če je ozadje modro (lahko svetlo/pastelno modro), vzemite oranžno, če je ozadje zeleno, naredite gumbe rdeče.

color-wheel

 

2. Bodite kratki in jasni

Besede štejejo – ena najpogostejših napak pri oblikovanju newsletter-ja je gotovo predolg in nerazumljiv klic k akciji. Več kot 5 besed je občutno preveč! Zlato pravilo pri oblikovanju klica k akciji je, da sporočite prejemnikom točno tisto, kar želite, da naredijo.

Pri tem se izognite uporabi generičnih besednih zvez, kot na primer »Klikni tukaj« in raje pomislite na zanimivo in drugačno frazo, ki bo spodbudila prejemnika k dejanju, kot na primer »Prenesi brezplačno e-knjigo!« ali »Želim svoj popust!« ter vzbudila občutek nujnosti, ki jo ima newsletter za prejemnika, kot na primer »Prejmi zanimive novice zdaj!«.

Svetujemo vam tudi, da se osredotočite na en glavni klic k akciji, sicer bo vaše sporočilo lahko delovalo zmedeno in ga prejemnik morda ne bo razumel. Veliko število klicev k akciji podaljša samo dolžino n05ewsletter-ja in nekateri odjemalci elektronske pošte (npr. Gmail) lahko skrajšajo prikaz, še posebej, če email preseže velikost 100 kB:

Clip of message

 

3. Osredotočite se na prednosti

Vedno, ko prejemnik odpre vaše sporočilo, ga najprej preleti, da preveri, ali vsebuje kaj zanimivega zanj. Zato je pomembno, da je klic k akciji pozitivno naravnan, na primer »Postanimo prijatelji!« ter da nekaj ponudi, na primer posebne ugodnosti in obvestila o razprodaji v spletni trgovini, sodelovanje v nagradni igri ali pa nas povabi, da si preberemo zanimive novičke in nasvete na blogu podjetja, saj tako v nas vzbudi čustva, da si nekaj resnično želimo narediti.

 

4. Poudarite klic k akciji

Klic k akciji mora biti izpostavljen na vidnem mestu, da ga prejemnik ne more spregledati. Po pregledu elektronske pošte mora bralec enostavno slediti prikazani vsebini in razumeti, kaj se od njega pričakuje. Prav zato mora biti klic k akciji preprost, kratek, namen pa poudarjen. Običajno njegova umestitev sledi gibanju bralca in je pozicioniran v spodnji polovici sporočila, ko smo prejemnika že pritegnili z vizualno podobo in vsebino sporočila.

 

5. Testirajte

Kako napraviti vaš klic k akciji še bolj privlačen in opazen? Testirajte! Vaš ponudnik email marketing storitev mora imeti na voljo A/B teste, kjer med seboj lahko primerjate različne klice k akciji, ki se med seboj razlikujejo v obliki, barvi, besedilu ali umestitvi v sporočilo in tako preverite, kaj najbolje deluje prav za vašo ciljno skupino ter si v naslednji email marketing kampanji zagotovite takojšnje rezultate.

ABtesting-graph

 

6. Začnite že danes!

Email marketing je način marketinga, ki ga uporablja vedno več ljudi –  tudi vaša konkurenca. Ne dovolite si, da bi vas prehiteli in zato začnite uporabljati vse našteto že danes.

Avtor: www.squalomail.com