Kako začeti z zbiranjem e-mail naslovov

Na področju spletnega oglaševanja ste najbrž že naleteli na stavek »Denar je v adremi«. Tu se seveda pojavi vprašanje – kako začeti in iz nič oblikovati kakovostno mailing listo vaših ciljnih prejemnikov?  V tokratnem članku vas bomo vodili skozi vse korake.

Dejstvo je, da vam vaša mailing lista nudi najboljše možnosti komunikacije z vašimi strankami in čeprav družbena omrežja pritegnejo ogromno pozornosti, je najbolj dragocen spletni kanal prav email.

Raziskave vedno znova pokažejo, da email kraljuje nad ostalimi načini spletnega oglaševanja, če upoštevamo donos glede na investicije (Return on Investment – ROI).

Za vsak evro, ki ga investiramo v email marketing jih nazaj dobimo kar 34!

Tudi, ko primerjamo spletno oglaševanje med različnimi panogami in industrijami, email vodi – vedno.

Vsi zgoraj našteti podatki, pa vam čisto nič ne pomagajo, v kolikor nimate svoje mailing liste – edini način, da maksimirate učinek vašega spletnega oglaševanja je, da oblikujete svojo adremo. Spoznajte, kako!

 

Kako začeti?

Za oblikovanje seznama email naslovov morate nujno:

 1. Poznati vaše ciljne skupine

Preden začnete z zbiranjem email naslovov morate poznati in razumeti osebo, ki stoji za naslovom. Svetujemo vam, da oblikujete profil osebe, ki bo imel lastnosti vašega idealnega kupca.

Vašo prodajno strategijo nato skušajte oblikovati tako, da jo kar najbolj prilagodite tej osebi.

Več kot veste o vaših ključnih kupcih, bolje je! Družbena omrežja so odličen način, kako najti vaše ciljne uporabnike. V kolikor poznate, kje se najraje zadržujejo, boste lažje pridobili njihove naslove.

 1. Imeti pristajalno spletno stran

Naslednji korak je, da potrebujete mesto, kamor boste pripeljali vaše potencialne člane mailing liste – na kratko – potrebujete spletno stran.

To se vam morda sliši kot velik zalogaj, zato bomo skušali ta korak čim bolj poenostaviti. Za zbiranje email naslovov namreč ne potrebujete obsežne spletne strani, temveč le pristajalno stran ali landing page. Tu gre pravzaprav za eno samo stran, ki vsebuje obrazec za vnos email naslova ali Opt-In obrazec.

Pristajalna stran je torej oblikovana s točno določenim namenom – da spodbudi obiskovalca k pomembni akciji, ki je v našem primeru ta, da nam zaupa svoj email naslov.

Čudovite pristajalne strani lahko oblikujete že v nekaj minutah z uporabo katere od spodnjih rešitev:

 • Landerapp.com
 • iContact.com
 • Hubspot.com
 • Leadpages.net
 • Unbounce.com
 • Wix.com

Večina pristajalnih strani vsebuje nekaj ključnih elementov, kot na primer privlačno vizualno podobo, naslov, poudarjene prednosti in spodbudo k akciji ter sam klic k akciji (Call To Action – CTA). Vaša pristajalna stran mora torej imeti obrazec za prijavo na vaše novičke ali ponudbe podjetja, kamor lahko obiskovalci strani vnesejo svoj email naslov.

Še hitro opozorilo – v kolikor se odločite za plačljive oglaševalne kanale, kot je na primer Google AdWords, se prepričajte, da vaša stran ustreza njihovim predpisom ter vsebuje vaše kontakte podatke, pogoje uporabe in izjavo o varovanju podatkov.

 1. Imeti ponudnika email marketing storitev

Da lahko komunicirate z vašo novo adremo na pravi način, potrebujete email marketing platformo. Z njeno pomočjo boste ustrezno segmentirali vašo mailing listo na različne sezname, oblikovali prilagojene ponudbe ter pošiljali vaša email sporočila ob želenem času, tudi, ko vas ne bo za računalnikom.

 1. Imeti privlačno ponudbo

Karkoli že prodajate, ponujate, gradite, oblikujete ali sprašujete, ljudje potrebujemo razlog, da se prijavimo na določen seznam.

Pomislite. V kolikor pristanete na spletni strani in vas povabijo, da vnesete svoj email naslov, tega ne boste storili – razen, če vam v zameno ponudijo nekaj za vas relevantnega in zanimivega.

Tu pa je ključno vprašanje – kaj si vaša ciljna skupina želi? To so lahko posebne ponudbe, popusti, brezplačna e-knjiga zanimivih in uporabnih nasvetov, najboljše prakse, brezplačen preizkus aplikacije, udeležba na seminarju ali karkoli drugega, kar ima lahko za vaše bodoče prejemnike dodano vrednost.

Za konec torej še enkrat preverite, ali ima vaš obrazec za prijavo vse prave sestavine mikavne ponudbe:

 • naslov, ki poudarja prednosti,
 • točke, kaj vse bo obiskovalec s prijavo pridobil,
 • polje za vnos email naslova,
 • privlačen design.

To je to – pripravljeni ste za zbiranje naslovov!

Ne potrebujem vsebine, izdelka ali storitve?

Ne nujno takoj, v veliko primerih se mailing listo zgradi z namenom pridobivanja informacij in ne nujno obratno.

V zgodnji fazi oblikovanja podjetja je lahko takšen način uporaben, da s pomočjo na primer ankete ali zabavnega kviza ugotovite, kaj vaše ciljne stranke pravzaprav želijo.

Na takšen način se torej najprej seznanite s tem, kaj vaše stranke pravzaprav želijo, nato pa jim to tudi ponudite. Seveda mora biti tu spodbuda dovolj privlačna, da si bodo želeli sodelovati – ugotoviti morate, kaj to je – morda brezplačen prenos zabavne ali izobraževane vsebine, ali pa so dovolj že rezultati kviza?

V kolikor si želite zgraditi trajen odnos z vašimi prejemniki in jih tudi obdržati, pa morajo vaša sporočila tudi v prihodnje obveljati za uporabna, aktualna in relevantna.

Začnite z vašimi obstoječimi stiki

Najverjetneje imate tudi sami kar nekaj osebnih in poslovnih kontaktov ter email naslovov. Tu se seveda pojavi vprašanje, ali lahko takšne email naslove dodate na vašo mailing listo? Odgovor je: Ne, v kolikor gre za fizične osebe.

Kar lahko naredite je, da jim pošljete osebno sporočilo s povezavo do vaše pristajalne strani in jih povabite, da se prijavijo na vaše novičke.

Kje še lahko najdete bodoče prejemnike?

Družbena omrežja

V kolikor imate družbena omrežja vašega podjetja ali blagovne znamke, kot so Facebook, Google+, Instagram, Pinterest, LinkedIn ali Twitter, vstavite povezavo do vaše pristajalne strani, saj vam bo to omogočilo veliko večji doseg.

Druga uporabna metoda s pomočjo družbenih omrežji je, da se pridružite relevantnim skupinam, kjer so vaši ciljni uporabniki najbolj aktivni. Pogosto vam takšne skupine tudi dovolijo, da objavite vaše povezave na njihovem zidu. LinkedIn skupine pomenijo enega od najmočnejših načinov, kako doseči prepoznavnost in interakcijo, saj so pogosto sestavljene iz točno tistih ljudi, ki si jih želite doseči.

Presenečeni boste, kaj vse lahko dosežete, v kolikor na pravilen način povežete vašo pristajalno stran z družbenimi omrežji podjetja ali blagovne znamke in ob tem ponudite še pravo spodbudo.

Sedaj pa je čas, da povzdignemo stvari na višjo stopnjo.

Zakup oglasa

Do sedaj ste vašo adremo gradili organsko. To je najboljši način, kako začeti, ni pa nujno tudi najhitrejši. Ko zbirate prejemnike, oblikujete vsebino in pridobivate na organskem prometu, bo vaš seznam email naslovov spontano rasel – lahko pa vse skupaj pospešite in zakupite plačljiv promet.

Kakšen plačljiv promet je najboljši? Tu je nekaj najboljših rešitev:

 • Facebook oglasi. Z uporabo zmogljivih možnostih segmentacije, ki jih ponuja Facebook, lahko hitro targetirate vaš oglas točno določeni ciljni skupini. Vsak email naslov vas bo morda nekaj stal, vendar se bo gotovo izplačalo.
 • LinkedIn sponzorirani oglasi. LinkedIn oglasi ponujajo podoben način targetiranja, seveda pa gre tu običajno za drugačne uporabnike kot na Facebooku. Če pa je to vaša ciljna skupina – poskusite!
 • AdWords oglasi. Z uporabo AdWords oglasov lahko zelo povečate vašo adremo, omogoča vam namreč ogromen dotok ciljnega prometa, ki lahko spodbudi prijave na vašo mailing listo do nepredstavljivih razsežnosti.

Začnite z vsebinskim marketingom

Vse, kar smo do sedaj opisali se nanaša na zelo targetirane metode zbiranja email naslovov. Vendar obstaja še veliko bolj uspešen pristop, ki pa ga do sedaj še nismo omenili – vsebinski marketing.

Vsebinski marketing pomaga zgraditi vašo adremo na neposreden način, tako da najprej pritegne vaše uporabnike do vaše vsebine in jih nato povabi, da postanejo del vaše mailing liste.

Nikoli ne podcenjujte moči vsebine – vsebinski marketing je in bo ostal ena izmed najmočnejših oblik oglaševanja.

 

Za konec

Ali lahko torej oblikujete kvalitetno adremo v samo nekaj korakih?

Seveda. Vendar je še veliko drugih stvari, ki jih lahko preizkusite. Svetujemo vam, da razmislite tudi o uporabi naprednih tehnik, kot so spletni seminarji ali uporaba pojavnih oken na vaši spletni strani, blogu ali spletni trgovini podjetja, saj so se prav ti izkazali za neverjetno učinkovite pri zbiranju email naslovov.

Tu pa je potrebno poudariti, da ne gre nikoli le za zbiranje email naslovov, temveč za oblikovanje in graditev odnosa z ljudmi v vaši adremi.

Denar torej ni v adremi, ampak v odnosih z vašimi prejemniki, ki jih morate negovati in vzdrževati z email sporočili, ki vsebujejo dodano vrednost za prejemnika, posebnimi ponudbami, uporabnimi informacijami in osebnim pristopom.