5 novosti na Facebooku, za katere mora vedeti vsak oglaševalec

Kaj se dogaja na planetu Facebook? Kako restriktivna je postala politika oglaševanja po aferi Cambridge in za kolikokrat se je izboljšal inteligenčni kvocient algoritma, ki oglaševalcem izboljšuje donosnost oglaševanja, porabo vloženega denarja in multiplicira možnosti kreativnih domislic.

Čeprav že nekaj časa na mojem blogu ni bilo zaslediti kaj novega o Facebook in Instagram oglaševanju, se je v resnici precej dogajalo in ves ta čas sem z budnim očesom in hitrim klikom spremljala vse novosti ter testirala ponujene izboljšave.

Nekaj perečih sprememb, obetavnih izboljšav delim z vami v nadaljevanju.

# 1 SPREMEMBA – UVOZ LIST KUPCEV IN EMAIL KONTAKTOV V FACEBOOK

Kot dobro izurjen oglaševalec in pa vestni bralec mojega bloga najbrž veste, da v Facebookov oglaševalski sistem lahko uvozite listo svojih email kontaktov, listo kupcev iz CRM-ja ipd.

Te liste uporabnikov lahko potem preko svojih oglaševalskih kampanj uspešno ciljate ter jih prikazujete oglase. Na drugi strani pa lahko iz teh ustvarjenih list na Facebooku kreirate podobna občinstva (t.i. Lookalike audience), ki vam omogočajo prefinjeno uporabo podatkov Facebook algoritma.

Do pred kratkim je bila to “mala malica” in še zdaj za to potezo ne potrebujete nekih ekstra sposobnosti. Edina ovira, ki je pojavila na tej poti, je ta da morate za uvoz in pa predvsem uporabo tovrstnih list imeti nujno vzpostavljeno business maneger.

Ker je kar precej takih uporabnikov, ki svoje FB kampanje upravlja iz osebnega oglaševalskega računa, je torej to omembe vredna informacija.

Po aferi s Cambrige Analytics je Facebook usmerjen v to, da si povrne zaupanje in kredibilnost širše javnosti tako, da je ena izmed potez ta, da oglaševalskim mojstrom na svoji platformi centralizira vsa sredstva in podatke znotraj FB business manegerja.

Torej, če imate kreirane liste uporabnikov, ki ste jih uvozili v Facebook in nimate vzpostavljenega business manegerja, potem morate narediti naslednje korake.

Pojdite na naslov: business.facebook.com.

Kliknite na “create account”.

Vpišite ime vašega posla, vnesite vaše ime in delovni email naslov (email naslov, kamor želite prejemati obvestila in ste najlažje dosegljivi)

Sledite vsem ostalim korakom in ko imate FB business maneger vzpostavljen je čas, da oglaševalski račun v katerem upravljate trenutne kampanje in na katerega so vezana kreirana občinstva prenesete v Business maneger.

To storite tako, da greste v nastavitve vašega novo kreiranega Business manegerja in “Accounts” (računi) izberete “Ad accounts” (oglaševalski računi) in klinete ADD gumb in izberete opcijo “add a ne ad account” (to v tem primeru velja, ko želite obstoječi aktivni oglaševalski račun prenesti v business maneger).

Nata vnesete ID vašega oglaševalskega računa, ki ga najdete znotraj ads manegerja (v imenu vašega oglaševalskega računa se pojavlja neka daljša številka – to je ID številka oglaševalskega računa) in ga vpišete v to polje.

Če ste administrator tega oglaševalskega računa oziroma skrbnik, potem je to praktično vse kar potrebujete storiti.

Ko ste kreirali Business manegerja in prenesli oglaševalski račun tja, boste vase liste zopet in znova lahko uporabljali v vaših oglaševalskih kampanjah.

# 2 SPREMEMBA – DINAMIČNE KREATIVE POSTAJAJO ŠE BOLJŠE

Dinamične kreative so definitivno ena izmed najboljših izboljšav Facebook oglaševalske platforme, ki nam nudijo, da za minimalni vložek testiramo vse naše nadobudne ideje in kreativne pristope.

Vklop te funkcionalnosti nam omogoča, da testiramo različne slike, videje, tekste, naslove, CTA gumbe in to kar znotraj enega samega “ad-seta”, Facebook pa bo kombinacije teh prikazoval dinamično, glede na odzive uporabnikov.

Vklop te funkcionalnosti nam omogoča, da testiramo različne slike, videje, tekste, naslove, CTA gumbe in to kar znotraj enega samega “ad-seta”, Facebook pa bo kombinacije teh prikazoval dinamično, glede na odzive uporabnikov.

Znotraj kampanje in “ad-seta” lahko nastavite do 30 variacij:

5 različnih naslovov
10 različnih slik ALI videjev (formatov med seboj ne morete kombinirati)
5 različnih spremnih tekstov (do 255 znakov)
5 različnih opisov (ki pridejo pod naslovom)
5 CTA gumbov

Če še ne poznate funkcionalnosti dinamičnih kreativ, si lahko celotni blog post o tem preberete TUKAJ.

Kar je novega na tem področju, pa nam bo še bolj polepšalo in olajšalo uporabo.

Prva novost pri dinamičnih kreativah je ta, da lahko funkcionalnost uporabljamo tudi znotraj Instagram in Facebook story-jev, kar do pred kratkim še ni bilo možno.

Druga novost na tem prodročju pa je ta, da lahko pri izbiri formata kombinirate videje in slike med seboj. Pred tem ste lahko v kampanji, ki ste ji aktivirali uporabo funkcionalnosti dinamične kreative uporabili samo 10 različnih slik ali pa videjev, niste pa imeli možnosti delati kombinacije obeh formatov.

Sedaj je tudi to omogočeno.

Juhej!

# 3 SPREMEMBA – OPTIMIZACIJA VLOŽKA KAMPANJE IN KONTROLIRANA PORABA

Optimizacija vložka na nivoju kampanje je še eden izmed krasnih novih izboljšav Sistema Facebooka. Kot veste se vložek, namenjen za oglaševanje določa na nivoju nabora oglasov (“ad-seta”) in ne na nivoju kampanje.

Herarhija Facebook kampanje je namreč sestavljena iz treh slojev:

kampanja (kjer določimo cilj kampanje)
nabor oglasov (ad set) (kjer določamo ciljno skupino, placement, vložek, ipd.)
oglas (kjer določamo kreativo oglasa sestavljeno iz teksta in slikovnih in video materialov)

Ker je cilj vsake kampanje testirati različne ciljne skupine, različne biding strategije, placemente, optimizacijske cilje in ugotoviti najbolj delujočo formulo (nikoli ne izhajamo iz lastnega prepričanja in stanja vsevednosti) za novo kampanjo, nam s tem lahko hitro narastejo stroški oglaševanja in hkrati tudi donosnost naših aktivnosti (ROI).

Druga težava, ki se je tukaj pojavljala pa je ta, da izmed vseh kreiranih ad setov na koncu dobro delujejo 3-je, vseh ostalih 8 pa predstavlja bolj kot ne strošek. Torej pri tej situaciji naletimo na vprašanje: “Kako ad-sete učinkovito upravljati in povečevati vložek, brez da bi žrtvovali rezultate?”

Kot rešitev na obe zagati se je pojavila nova funkcionalnost “BUDGET OPTIMIZATION”, ki jo lahko vključimo na novoju kampanje (torej na prvem koraku, ko kreiramo oglaševalsko kampanjo).

Vključitev te funkcionalnosti bo omogočilo avtomatsko in kontinuirano razpršitev in optimizacijo vložka med najbolj delujoče ad-sete, saj bo algoritem sam ocenil, kateri izmed ad-setov v določenem trenutku in pri določeni zastavljeni ciljni aktivnosti najbolj deluje in porabo denarja usmeril tja.

Kako vklopiti to funkcionalnost?

Pri kreiranju kampanje na prvem koraku obkljukajte polje “budget optimization”.

Potem določite dnevni vložek, ki se bo porabljal kontinuirano, ali pa določite “življenjsko porabo” kampanje.

Pravtako izberite opcijo “lowest cost” biding strategije, kar pomeni, da bo algoritem deloval v smeri, da vam bo za namenjen vložek po najnižji možni ceni doprinesel največ rezultatov.

Ostale nastavitve sledijo v “ad setu” in oglasu, kot običajno.

Meni se je vklop te funkcionalnosti v praksi izkazal za zelo učinkovitega, predvsem pri večjih obsegih in testiranjih, ki sicer terjajo visoke zneske testnega obdobja.

# 4 SPREMEMBA – FACEBOOK ATRIBUCIJSKI MODEL ANALIZIRANJA REZULATOV

Če si tudi vi razbijate glavo z vprašanji, kot so:”Od kje prihajajo nakupi?”, “Kako poteka odločitvena faza uporabnika oziroma, kaj je povod, vodila in končni argument, da se prodaja zgodi”, potem vas bo ta novost v Facebook analitičnem orodju razveselila.

Namreč, vsak marketer in oglaševalec se najbrž zaveda, da je za končno prodajo potrebnih več faz, stičnih točk in interakcij, preden se končna konverzija zgodi.

Ker je težko oziorma nemogoče razbrati iz klasične Facebook analitike kaj in kako delujejo oglasi se ponavadi zatečemo k Google analitiki, ki je veliko bolj napredno orodje, vendar na koncu koncev nam to še dodatno zmeša štrene, saj Facebook in Google v osnovi delujeta precej drugače in če si bo Facebook zasluge za konverzije pripisoval v večji meri, kot bi si želeli, bo Google oklestil še tako očitno prodajo, ki je prišla iz naslova Facebook oglaševanja.

Da bi lažje razumeli celostno sliko oglaševalskih potez in akcij znotraj Facebooka in da bi seveda dokazali, kako učinkovito je vase naprezanje in investiranje v to oglaševalsko platfomo, se IT-jevci precej časa ukvarjajo z razvojem interne analitike, ki je pred kratkim ponudila krasno orodje za merjenje atribucije.

Kaj je atribucija?

Atribucija je identifikacija uporabniških akcij (t.i. “Touchpoints” ali “events”) , ki prispevajo k končnemu želenemu cilju (konverziji). Ali drugače povedano, kateri marketinški aktivnosti / oglaševalski kampanji pripisati zasluge za konverzijo (nakup).

FACEBOOK(ova) prednost pred ostalimi analitičnimi orodji je ta, da sledi uporabniku in ne napravi. S tem, ko uporabljate Facebook na vašem telefonu, službenem računalniku, domači tablici – ste tretirani kot ISTI UPORABNIK.

Vsak Facebook uporabnik ima neko svojo identifikacijsko številko, ki je unikatna.

In v primeru, da boste na telefonu kliknili na nek oglas in nato čez dva dni na računalniku opravili nakup, bo Facebook to atribucijo pripisal oglasu, na katerega ste pred dvema dnevoma kliknili preko telefona. (Seveda boste na vseh teh napravah morali biti vpisani v FB račun z istim uporabniškim računom).

Raziskave kažejo, da je kar 45% digitalnih interakcij spregledanih, pri merjenju rezultatov s klasičnimi orodji, ki zaznavajo uporabnika kot napravo.

Sodobnega uporabnika spleta je namreč potrebno analizirati celostno. Medtem, ko na vlaku preletava svoj Instagram zid in naleti na vaš oglas in kasneje v službi na računalniku dejansko vpiše vašo spletno stran in kupi. In več kot polovica nakupov na spletu se zgodi na ta način.

 

**Podatek, ki vam prikazuje, kako so potekale interakcije z uporabniki in kje se dogajajo nakupi.

**Prikazuje vas tudi dejanski učinek plačanih oglasov v vseh vaših kampanjah in v primerjavi z vašimi organskimi (neplačanimi) akcijami.

Kako vključiti atribucijski model v vašem podjetju in oglaševalskem računu?

Ste že slišali za Facebook Blueprint?

To je namreč nova knjižnjica spletnih tečajev in mini pouk, kjer vam FB strokovnjaki prikazujejo podrobno uporabo posamezne funkcionalnosti.

Pravtako prihaja v knjižnico 15-minutni tečaj, ki vam bo točno razložil uporabo in delovanje tovrstnega orodja.

Tukaj se lahko prijavite brezplačno.

Sicer pa lahko atribucijski model analiziranja aktivirate zelo enostavno.

V vašem oglaševalskem meniju pojdite pod zavihek “measure and reports” in izberite “attribution”

Kliknite gumb “Get started”

Izberite oglaševalski račun (ali več njih), pixel, osebe in pa valuto ter časovni pas.

Izberite tip posla in organizacije, ki ustreza vašim karakteristikam.

Ko boste to aktivirali se vam bo od tistega dne naprej beležilo interakcije, na podlagi katerih boste lahko spremljali analitiko in pa predvsem to, kako uporabniki “konzumirajo” vaše oglase in sprejemajo prodajne odločitve.

Več o uporabi tega orodja pa si le poglejte v brezplačnem FB pouku.:)

# 5 SPREMEMBA – NOV FORMAT OGLASOV – VIDEO PREDLOGE

Video, video in še enkrat video. Format vsebine, ki je trenutno na vseh socialnih omrežjih dominanira in obogatuje uporabniško izkušnjo. Kaj ni to “win-win” za vse? Uporabnike, Facebook in oglaševalce?

Nekaj razlogov, zakaj se posluževati videjev na Facebooku in v svojih oglaševalskih kampanjah:

Video lahko dosega do kar 10X višji CTR (razmerje med prikazi in kliki)
Video vam omogoča bolj precizen remarketing, saj lahko gledalce specifičnega videja ciljate ponovno in ga postopoma premaknete v naslednji fazo prodajnega lijaka.
Video je veliko bolj atraktivna vsebina, s katero lahko poveste zgodbo

In zagotovo bi lahko še naštevala, ampak ni to namen.

Prepričana sem, da veste, da je video format, ki se ga splača uporabljati, vendar imate kot večina ljudi, ki jih poznam prepričanje, da za kreiranje videjev potrebujete profesionalno ekipo snemalcev, obdelovalcev in montažerjev in zato seveda potrebujete gore denarja.

Vendar ni tako!

Eno izmed enostavnejših rešitev nam nudi tudi Facebook znotraj formata video oz. diaprojekcija (slideshow), kjer lahko po novem izbiramo med več kot 6-imi različicami predlog v kvadratni ali pa pokončni postavitvi.

Primer videa, ki ga lahko s pomočjo slik kreiramo s Facebook predlogami:

Predloga #1

Predloga #2

Najlepša stran tega je, da lahko video v obliki MP4 tudi prenesemo na svoj računalnik, ga morda še dodatno obdelamo, kombiniramo s z drugimi kreativami in uporabimo na ostalih komunikacijskih kanalih.

Kako narediti video s pomočjo uporabe predlog na Facebooku?

Najprej pripravite slike, logotipe, ikone in ostale elemente, ki bi jih želeli uporabiti v videju.

Kreirajte kampanjo in nastavite vse pomembne parametre, nato preidite na kreativo, kjer se veselje pričenja.

Izmed formatov oglasa, ki so vam na voljo izberite in kliknite na možnost “use templates”.

Nato določite kakšne dimenzije želite uporabiti v vašem videu (to je odvisno od tega kakšne slike imate in tudi kje želite prikazovati vaš oglas. Za Instagram in Facebook story oglaševanje vam priporočam izbiro vertikalnih predlog, medtem ko bo za Facebook in Instagram newsfeed bolje, če izberete kvadratno postavitev.

Pravtako določite eno izmed predlog (tisto, ki najbolj ustreza vašim željam).

Določite oz. zamenjajte vse slike in tekste, logotipe na predlogi.

Na koncu lahko videu dodate tudi kakšen promocijski “sticker”, kot je recimo “SALE” “LIMITED EDITION”, “NEW” ipd.

Na koncu potrdite izdelavo videjo in VOILA!

Pripravljeno! Enostavno! Hitro!

To je bilo 5 novosti, za katere smatram, da jih morate pričeti uporabljati, oziroma morate biti seznanjeni z njimi. Kaj pravite? Katera izmed njih sem vam zdi najbolj obetavna?

 

Avtor:  Maja / MarketingLab

 

Prijava na e-novice

 

Vaš poštni naslov bo uporabljen zgolj za pošiljanje novih koristnih objav in ne bo posredovan tretjim osebam.